
Zespół z Zakładu
Materiałów Proszkowych i Kompozytowych Instytutu Metali Nieżelaznych
opracował metodę chemiczną wytwarzania sferycznych proszków miedzi
nanometrycznej. Metoda polega na redukcji prekursora miedzi (sól miedzi). Otrzymany proszek miedzi charakteryzuje się
własnościami przeciwdrobnoustrojowymi wobec bakterii takich jak: laseczka sienna (Bacillus subtillis), gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus), pałeczka okrężnicy (Escherichia coli), pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) i grzybów: Candida albicans oraz Candida glabrata.
![]() |
Proszek miedzi wytwarzany w IMN |
Miedź
po raz pierwszy została wykorzystana 6000 lat temu przez starożytnych Sumerów w
okresie ich największego rozkwitu. Cywilizacja ta nauczyła się wytwarzać miedź.
Wiedza szybko przywędrowała do Starożytnego Egiptu i była tam pielęgnowana
przez tysiące lat, aż do momentu jego upadku. Rosen w czasopiśmie: „Journal of
the history of medicine and apllied sciences” zaznacza, że Egipcjanie
wykorzystywali sole miedzi jako składniki leków. Miedź była także stosowana do
dezynfekcji wody pitnej oraz ran. Starożytni Rzymianie wykonywali naczynia z
miedzi, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób. Fenicjanie przybijali
listwy miedziane do kadłubów okrętów, aby zapobiec wzrastaniu na nich bakterii,
glonów oraz zwierząt tj. pierwotniaków czy skorupiaków i zwiększyć w ten sposób
prędkość oraz zwrotność okrętu. Także żołnierze wojsk japońskich dostrzegali
biobójczą aktywność miedzi, dlatego aby zapobiegać dyzenterii będącej ostrą
chorobą zakaźną jelit, do butelek przeznaczonych na wodę pitną wrzucali kawałki
miedzi.
Komentarze
Prześlij komentarz